KONSERTTIOHJELMIA
Bravade haluaa konserteissaan esitellä kuulijoilleen nokkahuilumusiikin rikasta historiaa aina keskiajalta nykypäivään. Kvartetin tavoitteena on rakentaa konserttiohjelmat monipuolisiksi ja kiinnostaviksi kokonaisuuksiksi konsertin luonne ja esitystila huomioon ottaen. Jatkuva uudistuminen; ohjelmakokonaisuuksien muokkaaminen sekä uuden ohjelmiston kartoittaminen ovat tärkeä osa Bravaden toimintaa. Alla esimerkkejä tällä hetkellä esitettävistä sekä menneistä konserttikokonaisuuksista.
Bravade Recorder Quartet - Promotion Video »
TUULEN TIET
Tuulen tiet -konsertti on monipuolinen kokonaisuus musiikkia Bravade-nokkahuilukvartetin 15-vuotiselta taipaleelta. Ohjelman punaisena lankana kulkee maantieteellinen läpileikkaus Etelästä Pohjoiseen. Matka alkaa italialaisen keskiajan ja renessanssimusiikin helmistä, kulkien Englannin hovien kautta Suomeen. Lopulta tuulen tiet vievät Keski-Euroopan katedraalien ja barokinajan suurten säveltäjien maisemiin. Konsertissa kuullaan myös japanilaista nykymusiikkia muistona Bravaden Japanin kiertueilta. Pohjoisen tuulahduksen ohjelmaan tuovat Bravadelle vuonna 2020 sävelletty teos Sid Hilleltä sekä ruotsalainen polska Bravaden omana sovituksena.
NAISSÄVELTÄJIEN VUOSISADAT
Bravade-nokkahuilukvartetti vie kuulijansa näissäveltäjien matkassa keskiaikaisista luostareista aina nykyaikaan. Renessanssinokkahuiluihin erikoistuneen kvartetin ydinohjelmistoa lähestytään säveltävien naisten näkökulmasta, kun Hildegard Bingeniläisen lisäksi tutustutaan Vittoria Aleottin ja Maddalena Casulanan musiikkiin. Ohjelmassa kuullaan myös aikamme naissäveltäjien kuten suomalaisen Lotta Wennäkosken sekä kreikkalaisen Calliope Tsoupakin säveltämät teokset nokkahuilukvartetille. Konserttikokonaisuutta täydentää myös toisen kreikkalaisen nykysäveltäjän Marianthi Papalexandri-Alexandrin koskettava teos Still Life, joka käsittelee toisen maailmansodan aikaisia holokaustin kauhuja.
THE DARK IS MY DELIGHT
- Jouluisia säveliä keskiajalta tähän päivään
Bravade-nokkahuilukvartetin tunnelmallinen joulukonsertti vie kuulijansa keskiaikaisista luostareista aina nykyaikaan yhdistellen tuttuja joululauluja ja jouluun sopivia musiikkihelmiä. Renessanssinokkahuilut taipuvat helposti urkumusiikkiin – suurin osa urkujen pilleistä on itse asiassa huulipillejä, joissa ääni syntyy nokkahuilun tavoin. Nyt tällaisten ”ihmisurkujen” voimin kuullaan esimerkiksi Johann Sebastian Bachin jouluoratoriosta tuttu koraali.
YÖTAIVAAN SYLISSÄ
Bravaden renessanssinokkahuilut soivat tummia sävyjä kesäyössä. Konsertti tarjoaa kuulijalle paitsi nokkahuilumusiikkia renessanssin ajalta nykypäivään, myös elämyksen täynnä musiikillisia jännitteitä. Konsertissa vuorottelevat rauha ja ristiriita, meditatiivisuus ja dissonanssit. Bravade luo erilaisia sointimaailmoita ja tilaa käyttäen kokonaisuuden, jossa hiljaisuus rikkoutuu odottamattomalla tavalla.
Konsertin säveltäjänimiä ovat mm. J.S. Bach, Buxtehude, Vivaldi ja Ishii. Konsertissa kuullaan myös Bravadelle sävellettyä uutta suomalaista nokkahuilukvartettimusiikkia Sebastian Fagerlundilta ja Olli Virtaperkolta sekä renessanssimusiikkia Ranskasta ja Englannista, rakastettuja suomalaisia kansansävelmiä unohtamatta.
FLOWING TEARS, CHEERFUL DANCES
- Renessanssi- ja barokkimusiikin helmiä nokkahuilukvartetille
Bravaden juonnettu konserttikokonaisuus vie kuulijansa mielenkiintoiselle matkalle läpi Euroopan hovien ja kirkkosalien.
Renessanssin aikakaudella nokkahuiluyhtyeet tulivat olennaiseksi osaksi niin hovien tanssiaisiin kuin kirkollisiin tilaisuuksiinkin. Bravaden monipuolinen ohjelma esittelee aikansa tunnetuimpia sävelmiä ja säveltäjiä. Renessanssin ajalta kuullaan mm. Palestrinan, Dowlandin ja Byrdin musiikkia. Barokin ajalta konsertissa esittäytyvät mm. mahtimiehet J.S. Bach, Buxtehude ja Purcell. Nautinnollista matkaa hovitanssien rytmeihin sekä suurten säveltäjien mestariteosten äärelle!
JOTTA NÄKISIN SINUT PAREMMIN
Bravade & Co:n Jotta näkisin sinut paremmin tarjoaa poikkitaiteellista ilotulitusta, kun renessanssi- ja barokkimusiikki kohtaavat modernin musiikin ja nykytanssin. Nokkahuilukvartetti Bravaden ideoima kokonaisuus ravistelee ennakkokäsityksiä nokkahuilumusiikista ja hyödyntää ainutlaatuisten instrumenttien koko skaalan.
Moniaistillisen esityksen punaisena lankana kulkevat identiteetti ja sen solmukohdat. Missä vaiheessa ajaudumme opittuihin rooleihin? Miten haluamme tulla nähdyksi? Riitänkö minä? Psykologinen matka taiteen tekemiseen ja omiin rajoihin tulee lähelle Minna Lindgrenin esityksen syntyprosessin aikana toimittamien haastatteluiden välityksellä.
Esityksessä kuullaan musiikkia mm. säveltäjiltä Merula, Rossi, Dowland ja Black. Lisäksi kuullaan Sebastian Fagerlundin Bravadelle säveltämä virtuoottinen kvartetto.
Bravade-nokkahuilukvartetti
Tanssijat: Elina Häyrynen, Jukka Tarvainen
Ohjaaja: Elina Lajunen
Valosuunnittelija: Hanna Käyhkö
Ääniteknikko: Timo Kurkikangas
Ohjelma sai kantaesityksensä Helsingin Juhlaviikoilla 21.8.2017
PUER NATUS IN BETHLEHEM
Kaunis kokonaisuus joulunajan renessanssi- ja barokkimusiikkia mm. säveltäjiltä S. Scheidt, M. Praetorius, J. Arcadelt, J.S. Bach. Konsertti voidaan toteuttaa myös yhdessä altto Teppo Lampelan kanssa.
REFLECTIONS OF THE PAST AND PRESENT
Bravaden ensilevyn teeman mukaisessa konsertissa esitellään nokkahuilumusiikkia renessanssin ja barokin ajalta sekä nykypäivästä. Konsertissa kuullaan oman aikansa radikaalia musiikkia – suurten säveltäjien teoksia 1500-1700 -luvuilta sekä suomalaista ja hollantilaista nykymusiikkia. Säveltäjäniminä mm. J.S. Bach, Byrd, Palestrina, Wennäkoski, Meijering.
Ohjelmaa voidaan esittää myös poikkitaiteellisena kokonaisuutena: tanssijat Jukka Tarvainen ja Elina Häyrynen ovat tehneet teokseen nykytanssin keinoin koreografiat, jotka saattavat hätkähdyttää. Valosuunnittelija Hanna Käyhkö osallistuu luomallaan maailmalla esitykseen yhdistäen vanhan ja uuden, tanssin ja musiikin, yhdeksi kokonaisuudeksi.
Tämä monitaiteellinen ohjelmakokonaisuus esitettiin Bravaden levynjulkaisukonserteissa helmikuussa 2014 mm. Musiikkitalossa sekä Tampere-talossa.
PAIMENLAULUISTA JUOMINKEIHIN/THE DARK IS MY DELIGHT
Sopranista Pasi Hyökin/sopraano Tuuli Lindebergin kanssa toteutettava juonnettu konserttikokonaisuus 1500-luvun consort-lauluja. Konsertti tarjoaa yleisölleen tunnelmia hilpeistä sävelmistä sydäntäsärkevän haikeisiin rakkaudenylistyksiin.
ORGAN & HUMAN ORGAN
"Ihmisurkuina" toimiva, erikokoisista nokkahuiluista muodostuva kvartetti ja urut on soitinyhdistelmänä hyvin poikkeuksellinen. Tässä konsertissa niitä kuullaan sekä yhdessä että erikseen. Soittimina urut ja nokkahuilut ovat yllättävän samankaltaiset: suurin osa urkujen pilleistä on huulipillejä, joissa ääni syntyy nokkahuilun tavoin, kun taas nokkahuilua soittaessa ihmisen keuhkot korvaavat urkujen palkeet.
Konsertissa urkutaiteilija Markku Mäkinen ja Bravade-nokkahuilukvartetti esittävät saksalaisen barokin urkutaiteen kahden suuren B:n, J.S. Bachin ja D. Buxtehuden teoksia.
PUTKIREMONTTI
"Onko friikimpää kuultu: nokkahuilukvartetti kohtaa käyrätorvikvartetin konserttilavalla! Ja soittavatkin vielä yhdessä!" Bravaden naiset ottavat mittaa The Golden Hornsien miehistä. Putkiremontissa kuullaan kvartettien yhteissoittona mm. Gabrielin kaksoiskuoroteos, W.W. van Nieuwkerkin hauska The Party -sävellys, sekä bulgarialaista kansanmusiikkia. Kvartetit soittavat myös erikseen omaa repertuaariaan hienosti yhteen nivottuna kokonaispakettina.