KONSERTTIOHJELMIA

Bravade haluaa konserteissaan esitellä kuulijoilleen nokkahuilumusiikin rikasta historiaa aina keskiajalta nykypäivään. Kvartetin tavoitteena on rakentaa konserttiohjelmat monipuolisiksi ja kiinnostaviksi kokonaisuuksiksi konsertin luonteen ja esitystilan huomioon ottaen. Jatkuva uudistuminen; ohjelmakokonaisuuksien muokkaaminen sekä uuden ohjelmiston kartoittaminen ovat tärkeä osa Bravaden toimintaa. Alla esimerkkejä tällä hetkellä esitettävistä konserttikokonaisuuksista. 

 

REFLECTIONS OF THE PAST AND PRESENT

Bravaden ensilevyn teeman mukaisessa konsertissa esitellään nokkahuilumusiikkia renessanssin ja barokin ajalta sekä nykypäivästä. Konsertissa kuullaan oman aikansa radikaalia musiikkia –  suurten säveltäjien teoksia 1500-1700 -luvuilta sekä suomalaista ja hollantilaista nykymusiikkia. Säveltäjäniminä mm. J.S. Bach, Byrd, Palestrina, Wennäkoski, Meijering.

Ohjelmaa voidaan esittää myös poikkitaiteellisena kokonaisuutena: tanssijat Jukka Tarvainen ja Elina Häyrynen ovat tehneet teokseen nykytanssin keinoin koreografiat, jotka saattavat hätkähdyttää. Valosuunnittelija Hanna Käyhkö osallistuu luomallaan maailmalla esitykseen yhdistäen vanhan ja uuden, tanssin ja musiikin, yhdeksi kokonaisuudeksi.

Tämä monitaiteellinen ohjelmakokonaisuus  esitettiin Bravaden levynjulkaisukonserteissa helmikuussa 2014 mm. Musiikkitalossa sekä Tampere-talossa.

YÖTAIVAAN SYLISSÄ

Bravaden renessanssinokkahuilut soivat tummia sävyjä kesäyössä. Konsertti tarjoaa kuulijalle paitsi nokkahuilumusiikkia renessanssin ajalta nykypäivään, myös elämyksen täynnä musiikillisia jännitteitä. Konsertissa vuorottelevat rauha ja ristiriita, meditatiivisuus ja dissonanssit. Bravade luo erilaisia sointimaailmoita ja tilaa käyttäen kokonaisuuden, jossa hiljaisuus rikkoutuu odottamattomalla tavalla.

Konsertin säveltäjänimiä ovat mm. Tallis, Purcell, J.S. Bach, Ishii. Konsertissa kuullaan myös Bravadelle sävellettyä uutta suomalaista nokkahuilukvartettimusiikkia Sebastian Fagerlundilta ja Olli Virtaperkolta.

MUSIIKKIA BAROKKILINNOISTA JA RENESSANSSIPALATSEISTA

Ohjelma koostuu renessanssin ja barokkimusiikin helmistä nokkahuilukvartetille.
 Renessanssin aikakaudella nokkahuiluyhtyeet tulivat olennaiseksi osaksi niin hovin tanssiaisiin kuin kirkollisiin tilaisuuksiinkin. Tämä juonnettu konserttikokonaisuus vie kuulijansa hovitanssien rytmeihin sekä barokin mahtimiesten J.S. Bachin ja D. Buxtehuden mestariteosten äärelle. 

PUER NATUS IN BETHLEHEM

Kaunis kokonaisuus joulunajan renessanssi- ja barokkimusiikkia mm. säveltäjiltä S. Scheidt, M. Praetorius, J. Arcadelt, J.S. Bach. Konsertti voidaan toteuttaa myös yhdessä altto Teppo Lampelan kanssa.

PAIMENLAULUISTA JUOMINKEIHIN/THE DARK IS MY DELIGHT

Sopranista Pasi Hyökin/sopraano Tuuli Lindebergin kanssa toteutettava juonnettu konserttikokonaisuus 1500-luvun consort-lauluja. Konsertti tarjoaa yleisölleen tunnelmia hilpeistä sävelmistä sydäntäsärkevän haikeisiin rakkaudenylistyksiin.

ORGAN & HUMAN ORGAN

"Ihmisurkuina" toimiva, erikokoisista nokkahuiluista muodostuva kvartetti ja urut on soitinyhdistelmänä hyvin poikkeuksellinen. Tässä konsertissa niitä kuullaan sekä yhdessä että erikseen. Soittimina urut ja nokkahuilut ovat yllättävän samankaltaiset: suurin osa urkujen pilleistä on huulipillejä, joissa ääni syntyy nokkahuilun tavoin, kun taas nokkahuilua soittaessa ihmisen keuhkot korvaavat urkujen palkeet.

Konsertissa urkutaiteilija Markku Mäkinen ja Bravade-nokkahuilukvartetti esittävät saksalaisen barokin urkutaiteen kahden suuren B:n, J.S. Bachin ja D. Buxtehuden teoksia.

PUTKIREMONTTI

"Onko friikimpää kuultu: nokkahuilukvartetti kohtaa käyrätorvikvartetin konserttilavalla! Ja soittavatkin vielä yhdessä!" Bravaden naiset ottavat mittaa The Golden Hornsien miehistä. Putkiremontissa kuullaan kvartettien yhteissoittona mm. Gabrielin kaksoiskuoroteos, W.W. van Nieuwkerkin hauska The Party -sävellys, sekä bulgarialaista kansanmusiikkia. Kvartetit soittavat myös erikseen omaa repertuaariaan hienosti yhteen nivottuna kokonaispakettina.