KONSERTTI- JA LEVYARVIOT

”Kvartetin tarjoilema soinnin rikkaus oli erityisen virkistävä kokemus.”
"Konsertin puhtauden, kauneuduen, kimmellyksen, solisevuuden ja lämmön kokemukset jättivät poikkeuksellisen virkistyneen olon ja levollisen mielen.”
”Bravaden instrumenttivalokoima sopraanosta isoihin bassoihin on jo sinänsä nähtävyys. Varsinkin suurin, soittajaansa pidempi subbassonokkahuilu on vaikuttava ilmestys ja saa viimeistään mielikuvan ärsyttävästä pikku koulusoittimesta heittämään häränpyllyä.”
”Bravaden tapa fraseerata on luonnollisen puheenomainen ja sävykäs. Rytmisiä hahmoja nostetaan herkullisesti esiin ja saadaan ne lähes visuaaliseen liikkeeseen."
-Aija Haapalainen, Turun Sanomat 9.2.2021 

"Nokkahuilukvartetti Bravade toi Helsingin juhlaviikoille ajatuksia kutkuttavan, tuhdiksi ladatun esityksen, joka oli omiaan karistamaan instrumentteihin liittyvät kapeat mielikuvat."
"Jotta näkisin sinut paremmin soljui vanhan ja uuden musiikin, tanssin, teatterillisuuden, puheen ja multimedian muovaamana tutkielmana muusikkoudesta, identiteeteistä ja ihmisyydestä. Yhdistelmä ei tuntunut keinotekoiselta, vaan Bravaden Sunniva Fagerlund, Pauliina Fred, Hanna Haapamäki ja Hanna Kangasniemi olivat selvästi tekemässä itsensä näköistä esitystä, ajatuksella. Melko arkisistakin muusikon identiteettiin liittyvistä lähtökohdista painuttiin koko ajan syvemmälle päätyen Antti Auvisen puolen tunnin mittaiseen uuteen multimediateokseen."
"Rooliinsa pelottomasti heittäytyvät muusikot olivat ahdistuneita robotteja, jotka yhä uudelleen ja uudelleen toistivat huilujensa sisään samoja huutoja ja nyyhkytyksiä."
"Air (Ayren) tummuudelle alkupuoli tarjosi hyvän vastapainon: renessanssimusiikkiohjelma, Elina Häyrysen ja Jukka Tarvaisen hienovarainen tanssi Hanna Käyhkön veistoksellisissa valoissa, Minna Lindgrenin tekemä haastatteluääniraita sekä Elina Lajusen ohjaus rytmittyivät ilmavasti sidosteiseksi kokonaisuudeksi, joka huipentui Sebastian Fagerlundin nokkahuilukvartetto Windwaysin (2016) elämäntuntoiseen, dynaamiseen pulppuiluun."
"...Kokonaisuus punoutui hyvin koskettavaksi...Bravade tulkitsi niin italialaiset tanssilaulut, englantilaisen melankolian kuin nykymusiikinkin virtuoottisesti."
Lue lisää »
-Auli Särkiö-Pitkänen, Rondo, 22.8.2017

"...Välillä pari soittajista puhkui myös korkeita kiljahduksia ja pari melodiapätkääkin. Heidän omistautuneisuutensa sekä efektien soittamiseen että esitykseen suunniteltuun koreografiaan oli esimerkillistä."
"Ennen Auvisen kantaesitystä konsertin alkupuolella tanssijat esiintyivät monipuolisemmin, ja nokkahuilukvartetti soitti suorastaan erinomaisesti 1500- ja 1600-luvun musiikkia Tarquino Merulasta John Dowlandiin."
"Ja Bravadelle tämä konsertti oli suuri voitto: onpa tässä kiinnostava hyvin vanhan ja uusimman uuden musiikin kokoonpano."
Lue lisää »
-Vesa Sirén, Helsingin Sanomat, 22.8.2017

"Kvartetti näytti heti alussa mitä tuleman pitää. Melkoinen taituriyhtye, mahtava luova joukko!"
"Sebastian Fagerlundin (s. 1972) Windways päätti huiluyhtyeen perinteisen esiintymisvuoron...Sähikäisinä räpsivät sävelet, liukupuhalletut mikrointervallit ja koko ääniala korkeasta sopraninotasosta kontraäänialaan oli suvereenien muusikoiden hallinnassa."
"Antti Auvisen (s. 1974) uusinta tekniikkaa ja monia taiteenlajeja käyttävä ”Air” (Ayre) kaivaa muusikoista etäisimmätkin taidonsiemenet esiin. Tekniikoille ei tunnu oleva loppua, sointiryväs on mielikuvituksellinen."
"Bravade on virtuoosimaisen monipuolinen yhtye. Soittimet vaihtuvat käsissä, puhallus- ja sormitekniikka on hallinnassa, soinnin puhtaus silkka nautinto kuunnella."
Lue lisää »
-Matti Saurama, Demokraatti.fi, 22.8.2017

"...Illan odotetuin teos kuultiin väliajan jälkeen, Sebastian Fagerlundin kantaesitys Windways nokkahuilukvartetille. Fagerlund on vakuuttanut allekirjoittaneen kyvyillään jo monta kertaa, joten odotukset olivat korkealla..."
"...Windwaysissa oli Fagerlundin musiikin hyveet tallella. Taitava muodonta on olennaisin niistä: riittävän pitkiä jaksoja, jotta yhtenäinen tekstuuri ehtii syntyä, mutta riittävästi vaihtelua, ettei kuulija pitkästy. Kaiken uuden ympärillä kuultiin sopivasti tuttuja asioita kuten rikottuja muistumia barokkimusiikkiin, toistoa tai keskussävelen ympärillä pyörimistä..."
"...Bravade-kvartetti soitti teoksen innostuneesti ja antaumuksella, hymy huulessa..."
-Tomi Norha, Turun Sanomat, 18.7.2016

"...Nokkahuiluperheen soittimet osoittavat levyllä ilmaisuvoimansa. Yhtyeen esitykset ovat joka aikakauden musiikista näkemyksellisiä ja taiturillisia..."
-Lauri Kilpiö, Suomen Kuvalehti, 6.6.2014

"Bravaden yhteissoiton tarkkuutta ja erilaisten puhallintapojen hallintaa voi vain ihailla."
-Kimmo Nevalainen, Karjalainen, 9.3.2014

"Nokkahuilukvartetti Bravade kuuluu Suomen etevimpiin kamarimusiikkikokoonpanoihin. Neljän energisen, lahjakkaan naisen porukka jaksaa harjoitella, järjestää keikkoja, tilata uutta musiikkia, sovittaa vanhaa ja sitten harjoitella lisää, eikä siinä puuhassa mietitä, onko kokoonpano "tavallinen". Musiikissa pärjää tekemällä omaa juttuaan, ja Bravaden juttu on nyt saatu myös levylle."
"...Musiikin vahvat kontrastit vaativat esittäjiltä itsevarmuutta, ja sitä Bravadella riittää. Kuulija houkutellaan mukaan avausraidan Bachilla, jonka jälkeen ei olekaan aikaa tai tarvetta esittää kysymyksiä, niin napakkaa on nokkahuiluilmaisu Chiel Meijeringin teoksessa Sitting Ducks."
"...Nykymusiikin rytmiset leikit ja sointi-iloittelut Bravade on hionut timanttisiksi, etenkin Lotta Wennäkosken Meelissä, joka lienee palkitsevinta nokkahuilukvartetille sävellettyä nykymusiikkia sointikenttineen, intonaatiovääntelyineen ja melodialinjoineen." 
"Kaikkiaan levy jättää huolitellun ja tyylikkään mielikuvan esittelytekstejä ja valokuvia myöten. Nämä naiset selvästi tietävät, mitä tekevät, ja tekevät sen hyvin."
Lue lisää »
-Kare Eskola, YLE 1, 19.2.2014

”Huikeat muusikot rakensivat jännitteisen ja järkyttävänkin draaman, jota elävöitti muun muassa soittotapoja ja soittimia esittävä liikkuva kuva.”
“Palestrina -numero pehmeine ja mataline sointeineen oli tarpeen tyynnyttämään Still Lifen luoma raastava tunnelma. Täydellisiä urkumaisia harmonioita kuultiin myös aikaisemmissa Bach- ja Palestrina-tulkinnoissa.”
”…Hienoja vivahteita kuultiin myös nokkahuilukvartetin ilmaisumahdollisuuksia tyylikkäästi hyödyntävässä Lotta Wennäkosken (s.1970) Meeli -teoksessa.” 
-Kirsti Holmberg, Aamulehti 7.2.2014

”The Golden Horns -käyrätorvikvartetin ja Bravade -nokkahuilukvartetin konsertin ohjelmakokonaisuus liikkuikin mukavasti riskirajoilla yhdistellessään sikin sokin sävelmiä renessanssista bulgarialaisten kansansävelmien kautta nykypäivään..." ”...Nokkahuilut ja käyrätorvet muodostavat molemmat soinniltaan saumattoman homogeenisen yhtyeen. Kvartettien yhdistelmäkin soi rikkaana ja ennakko-odotusten vastaisesti vailla balanssiongelmia. Kuin yhdistettäisiin urkujen kaksi erityyppistä äänikertaa..."
-Lauri Otonkoski, Helsingin Sanomat 20.4.2013 

"Tällaisia konserttien pitäisi aina olla: hyvät esiintyjät, kaunis miljöö, rentoja juontoja ja kodikas tunnelma. Kaikki nämä toteutuivat Kauniaisten musiikkijuhlien ennakkokonsertissa, jossa torstaina 13.9.2012 esiintyi nokkahuilukvartetti Bravade." Lue lisää »
-Janne Koskinen, Herrasmiehen päiväkirja -blogi 14.9.2012 

"Nokkahuilukvartetti Bravade ja sopraano Tuuli Lindeberg hurmasivat Kuusankosken kirkossa..." "...Konsertin dramaturgia oli rakennettu taidokkaasti...." "...Yhtyeessä soittavat tasavertaiset ja taitavat muusikot..." Lue lisää »
-Henna Mäkelin, Kouvolan Sanomat 25.11.2011 

”...Nokkahuiluissa oli paljon leikkiä ja yläilmoihin kohoavaa fantasiaa..." "...Bravaden jäsenten yhteisymmärrys on täydellistä ja innoittunutta...” Lue lisää »
-Hannu-Ilari Lampila, Helsingin Sanomat 25.5.2010

”...Bravade on Suomen harvinaislaatuisimpia yhtyeitä, intiimi ja sopuisa nokkahuiluperhe, jonka taidokkaat jäsenet ovat Pauliina Fred, Sunniva Fagerlund, Hanna Haapamäki ja Hanna Kangasniemi...” ”... erikokoisten nokkahuilujen äänet sopivat täydellisesti yhteen, kuten Bravaden viehättävä, samettisointinen konsertti osoitti...” ”...Konsertti tarjosi suuren valikoiman erilaista soljuvaa ja kiemurtelevaa polyfoniavirtaa. Kauneimmillaan soitto tiivistyi väreileväksi ja heliseväksi resonanssiksi ja loihti ilmoille haihtuvaa sointilumoa...” 
-Hannu-Ilari Lampila, Helsingin Sanomat 13.8.2008

”...Muusikot ottivat nuoren yleisönsä vastaan ei pelkästään musiikin avulla, vaan soittajat olivat esiintymiskykyisiä taiteilijoita...” ”...Stereotyyppinen mielikuva koulun nokkahuilusta sai Bravaden ansiosta kyytiä...”
-Maaria Niemi, Pohjalainen 17.6.2008

”Kvartetten har samarbetat sedan år 2004, och lika många år på nacken har de hörda instrumenten av renässanstyp. Stiliga att beskåda och skönklingande i Bravades händer…. Bravade spelade under hela konserten tryggt professionellt…. Trekvartstimmen blev en koncentrerad musikstund och en klanglig och stilistisk utflykt som kändes stimulerande.”
Ingmar af Hällström, ÅU 8.2. 2007

”…Bravade toimi yhtenäisesti. Samalla, kun kukin soitin erottui toisistaan, yhteissointi oli saumaton, rytminen jäntevyys horjumaton ja artikulaation pienimmistäkin vivahteista saattoi nauttia täysin rinnoin…” 
-Seppo Saari, Turun Sanomat 3.9.2006

”…Bravade-nokkahuilukvartetin nuoret ammattilaiset osasivat asiansa varmoin ottein… - - …saman soitinperheen soittimet soivat tasalaatuisesti ja pehmeästi muodostaen soinnillisen kuvan erittäin miellyttäväksi…”
-Hans Tinell, Salon Seudun Sanomat 28.3.2006

”…Samspelet kändes chosefritt vaket, engagemanget syntes… - - …en synnerligen sympatisk konsertupplevelse…”
-Anna Edgren, Åbo Underrättelser 28.3.2006

”Njutbara blockflöjtsbravader…. Samspelet kändes chosefritt, vaket, engagemanget syntes… En synnerligen sympatisk konsertupplevelse, som gav blodad tand.”
Anna Edgren, ÅU 27.3.2006